Les clés de la culture bretonne

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Alc’hwezioù Sevenadur Breizh

Samedi 27 février 2016 - Les Clefs de la culture bretonne : « Peinture et nourriture en Bretagne » avec Anne-Marie Chiron, historienne de l’art et Lucien Gourong, conteur.
Gratuit
14h30 – Océanis Plœmeur (salle Port-Blanc)
Organisé par la ville de Plœmeur et Emglev Bro an Oriant

Alc’hwezioù sevenadur Breizh : « Livouriezh ha boued e Breizh », prezegenn get Anne-Marie Chiron, istorourez an arz ha Lucien Gourong, kontour.
A-vat
Kas a ra Anne-Marie Chiron prezegennoù diàr istoer ar livouriezh e Breizh. Get an emgav nevez-mañ da-geñver an Deizioù e kinnigo deomp he enklaskoù àr zanvez an XIXvet hag an XXvet kantved dre oberennoù fonnus arzourion vrudet èl Gauguin ha Boudin. Eztaoladenn Anne-Marie Chiron a vo kaset a bep eil get displegadennoù Lucien Gourong a gonto deomp istoer keginerezh Breizh.
2e30 – Océanis – Plañvour (sal Porzh-Gwenn)
Aozet get kêr Plañvour hag Emglev Bro an Oriant
Les Clefs de la culture bretonne : « Peinture et nourriture en Bretagne » avec Anne-Marie Chiron, historienne de l’art et Lucien Gourong, conteur.
Gratuit
Anne-Marie Chiron anime des conférences sur l’histoire de la peinture en Bretagne. Pour ce nouveau rendez-vous avec les Deizioù elle nous présentera ses recherches effectuées sur le XIXème et le XXème siècle à travers un foisonnement d’œuvres d’artistes illustres comme Gauguin ou Boudin. L’exposé d’Anne-Marie Chiron sera entrecoupé d’interventions de Lucien Gourong qui nous racontera l’histoire de la cuisine bretonne.
14h30 – Océanis Plœmeur (salle Port-Blanc)
Organisé par la ville de Plœmeur et Emglev Bro an Oriant
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Alc’hwezioù Sevenadur Breizh – Deizioù 2016

Livouriezh ha boued e Breizh get
Anne-Marie Chiron ha Lucien Gourong
d’ar Sadorn 27 a viz C’hwevrer da 2e30 d’enderv
en Océanis Plañvour (sal Porzh-Gwenn)

Get gred e tiskleir Anne-Marie Chiron, ha hi gwriziennet don e douar strujus bro an Oriant, luskellet get talabao an arsanailh ha birvilh an traezhennoù, lise Sant-Loeiz, digoret d’an arz get he mamm kurius hag a ziskuilh dezhi en ur vale dre ar bed emañ c’hoazh kaeroc’h Breizh pa vez gwelet a-bell. He entan evit an arz savet a-yaouankik, goude studioù àr ar lizherioù klasel, ur vestroniezh àr an henistoer hag ur gejadenn get Denise Delouche da-geñver un Diplom Studi Don é splujiñ e-barzh istoer ar livouriezh e Breizh, é ijiniñ prezegennoù entanus àr e zivoud. Mar a daol-arnod arzel he deus kaset da benn a-c’houde 25 blez (kelenn, prezegennoù, karget a gefridi, henterez, komiserez diskouezadeg, kargiadez kehentiñ, skrivagnerez ha filmaozourez, en o mesk un diellfilm diàr Gauguin er Pouldu, renerez ti Marie Henry er Poudu). Chom a ra boemet get ar livouriezh e Breizh ha komz a ra diàr e benn get entan, berv ha spisded
Ha c’hoazh e ray, goude ar berzh bras he doa graet get he frezegenn diàr istoer ar livouriezh breizhat da-geñver an Deizioù 2013, evit an emgav nevez-mañ diàr livourion ha boued Breizh lec’h ma kinnigo he enklaskoù graet àr an XIXvet hag an XXvet kantved, é ranniñ genomp he c’harantez evit douar ha mor Breizh dre oberennoù fonnus arzourion illur èl Gauguin hag e vandennad moc’h pe Boudin hag e eured e Kemper mes ivez lod nad int ket ken anavet hag o deus lidet ar bara, ar chistr, ar c’hrampouezh, an avaloù, ar legestr, ar boued-moc’h, ar farz, ar yod, razh boued mat Breizh.
Eztaoladenn Anne-Marie Chiron a vo kaset a bep eil get displegadennoù Lucien Gourong, savour mar a levr kegin, kronikour gastronomiezh, ur beg-tanav daonet, a gonto deomp istoer keginerezh Breizh ha kaozioù diàr e broduioù, avaloù-douar, artichaod, onion ruz, h.a. hag a zanevellay kronikoù e rekipeoù prizietañ (ar c’hig-ha-farz, ar farz, ar c’houign-amann, ar gaoteriad, ar friko-kaol, ar legestr mod an Arvorig, godailh an Oriant, ton mod Konk-Kerne pe moru mod Pempoull).

Aozet get kêr Plañvour hag Emglev Bro an Oriant
Les Clefs de la Culture bretonne – Deizioù 2016

Peinture et nourritures en Bretagne avec
Anne-Marie Chiron et Lucien Gourong
le samedi 27 février à 14 h 30
à l’Océanis de Plœmeur (salle Port-Blanc)


Anne-Marie Chiron l’affirme avec force, elle, dont les racines plongent leur vitalité dans la terre du pays de Lorient où son enfance est bercée par le tohu-bohu de l’arsenal, l’effervescence des plages, le lycée Saint-Louis, sensibilisée à l’art par une mère curieuse qui, au cours des déplacements de la famille, révèle que la Bretagne vue d’ailleurs est encore plus belle. Cette passion née très jeune pour l’art l’amène, après des études en lettres classiques, une maîtrise d’histoire ancienne et une rencontre à l’occasion d’un DEA avec Denise Delouche, à plonger dans l’histoire de la peinture en Bretagne pour laquelle elle imagine des conférences passionnantes. Multipliant les expériences artistiques menée depuis plus de 25 ans (enseignement, conférences, chargée de mission, guide, commissaire d’expos, chargé de communication, auteur d’ouvrages et de films dont un documentaire sur Gauguin au Pouldu, directrice de la maison Marie Henry au Pouldu), elle reste subjuguée par la peinture en Bretagne dont elle parle avec passion, brio, clarté.
Ce sera encore le cas, après l’immense succès qu’avait connu sa conférence sur l’histoire de la peinture bretonne lors des Deizioù 2013, pour ce nouveau rendez-vous autour des peintres et des nourritures bretonnes où elle nous présentera ses recherches effectuées sur le XIXème et le XXème siècles, nous donnant à partager cet amour des terre et mer armoricaines, à travers un foisonnement d’œuvres d’artistes illustres comme Gauguin et son troupeau de cochons ou Boudin et sa noce à Quimper mais aussi d’autres moins connus qui ont célébré le pain, le cidre, la crêpe, la pomme, le homard, la charcuterie, le far, la bouillie, tout le bon manger de Bretagne
L’exposé d’Anne-Marie Chiron sera entrecoupé d’interventions de Lucien Gourong, auteur de plusieurs livres de cuisine, chroniqueur gastronomique, impénitent gastronome, qui nous racontera l’histoire de la cuisine bretonne et les petites histoires de ses produits, la pomme de terre, l’artichaut, l’oignon rosé, etc… et narrera les chroniques de ses grandes recettes (le kig ha fars, le far, le kouign amann, la cotriade, le friko-kaol, le homard à l’armoricaine, la godaille lorientaise, le thon à la concarnoise ou la morue à la paimpolaise.


Organisé par la ville de Plœmeur et Emglev Bro an Oriant
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